Fotosub apnea

La fotosub apnea té com a objectiu la captura fotogràfica de peixos vius a pulmó lliure (apnea). El repte de la competició d’aquesta disciplina és fotografiar durant 5 hores el màxim de peixos de diferents espècies possibles.

La fotosub apnea és una disciplina subaquàtica més d’entre les que es que poden practicar, però és la que permet que cada dia que ens capbussem coneguem més la nostra fauna i que la puguem gaudir també a casa amb la nostra família i els amics en compartir les captures fotogràfiques.

Quan s’utilitzaven càmeres analògiques, el màxim de fotos possibles era de 36, a causa de la limitació que imposava el rodet de diapositives. En canvi, en la nova era digital, el màxim de fotos és il·limitat. Tot un repte per al fotosub.

DATA ACTIVITAT ORGANITZADOR LLOC
23-02-2020 XX FOTO SUB APNEA ACASCB HIVERN SFG ACASCB (Ass. E/C CAS SUB Costa B SANT FELIU DE GUIXOLS
03-05-2020 ANUL.LAT CC2 – XIV Open Medes d’Or – CN ESTARTIT FECDAS Estartit
17-05-2020 ANUL.LAT CC3 – Trofeo SPAS FotoSub APnea SPAS Mataró
21-06-2020 AJORNAT Fotosub Cavalldemar ADAS Cavalldemar Sant Andreu de Llavaneres
18-07-2020 AJORNAT CC1 – XXIII Open Trofeu Skaphos Palamós SKAPHOS SUB Palamós
02-08-2020 AJORNAT CCF – FINAL CAMPIONAT DE CATALUNYA FECDAS PER DETERMINAR
29-08-2020 XV FOTO SUB APNEA COSTA BRAVA NORD ESTIU ACASCB (Ass. E/C CAS SUB Costa B ROSES
10-10-2020 XVI FOTOSUB APNEA COSTA BRAVA NORD ASSOC. CLUB ESPORTIU SUBAQUATIC COLERA LLANÇÀ

Per practicar aquesta disciplina és necessari utilitzar la boia de senyalització i respectar la normativa vigent que afecta la nostra activitat al mar.

Entre d’altres requisits, el reglament de la fotosub apnea demana que un ull del peix sempre estigui visible i a focus.

També estableix que el peix ha d’aparèixer el més natural possible i sense cap incidència externa.

A més, la imatge del peix ha de ser completa tret que la part que no es vegi l’oculti parcialment el seu mitjà natural. En les captures de grup de peixos, aquesta condició s’ha de complir com a mínim en un dels exemplars.

Si es tenen en compte aquests condicionants, només queda el capbussar-se en apnea i l’intentar capturar fotogràficament tants peixos com sigui possible sense repetir-ne l’espècie. Això obliga a conèixer bona part de les espècies que es poden trobar.

En aquest sentit, és aconsellable comptar amb una bona guia per descobrir quins trets i característiques diferencien peixos d’aparença similar. El color, les taques, la forma de les aletes, la dels tentacles supraorbitals ramificats del cap i la de les escates són algunes dels elements diferenciadors que, juntament amb l’experiència, ajuden a no repetir peixos.