Busseig inclusiu

INICIACIÓ

Des de la FECDAS organitzem jornades d’iniciació i descobriment de l’entorn subaquàtic per a persones amb diversitat funcional.

L’entorn subaquàtic és un medi amb característiques diferents, en el qual tothom ens hem d’adaptar, afavorint treballar i desenvolupar noves capacitats. A més, és una activitat social, en la que podem participar i compartir amb altres persones, indiferentment de les capacitats de cadascú, afavorint la inclusió social.

La nostra missió és donar eines i recursos específics per afavorir al màxim l’autonomia de cada persona en la pràctica subaquàtica.

Les activitats són dirigides a persones amb diversitat funcional a partir de 8 anys amb possibilitat de participar conjuntament amb familiars o acompanyants.

Al calendari disposeu de les activitats previstes a piscina i mar amb la informació corresponent (data i ubicació) i el formulari d’inscripció per poder participar.

Com podem descobrir l’entorn subaquàtic?

BUSSEIG AMB ESCAFANDRE AUTÒNOM

SNORKELING

JORNADES EN VÍDEO DE BUSSEIG

JORNADES EN VÍDEO D’SNORKELING

FORMACIÓ

La formació en busseig amb escafandre autònom atorga a la persona certificada l’autonomia de poder bussejar amb reconeixement internacional amb unes característiques determinades segons cada titulació.

Distingim diferents tipus de titulacions segons el grau d’autonomia que pot arribar a assolir cada persona.

TITULACIONS

1.- Busseig Condicionat Tipus A: persona bussejadora que no pot auxiliar a l’acompanyant, per tant requereix presència d’un tercer bussejador/a.

El curs consta de la formació teòrica del B1E i les habilitats pràctiques següents: apnea de 10 segons de durada, compensar*, buidat màscara*, compartir aire, 5 minuts autònom. Les habilitats assenyalades * podran fer-ho amb ajut.

Acompanyament: un cop finalitzat el curs, la persona certificada haurà de bussejar amb un mínim de dos acompanyants. Una persona amb coneixement de les seves limitacions en la seva autonomia i en les ajudes que pugui requerir (especialitat de bussejador/a acompanyant i B2E). La segona persona ha de tenir la titulació mínima de B2E.

2.- Busseig Condicionat Tipus B: persona bussejadora que pot auxiliar a l’acompanyant.

El curs consta de la formació teòrica del B1E i les habilitats pràctiques següents: les mateixes que al condicionat tipus A, més ser capaç de rescatar a l’acompanyant (pujar amb seguretat a l’acompanyant i demanar ajuda a superfície). Les habilitats senyalades * podràn fer-ho amb ajut.

Acompanyament: un cop finalitzat el curs, la persona certificada haurà de bussejar mínim amb un acompanyant. Una persona amb coneixement de les seves limitacions en la seva autonomia i en les ajudes que pugui requerir (especialitat de bussejador/a acompanyant i B2E).

3.- Busseig iniciat: Titulació expedida a persones amb diversitat intel·lectual o trastorn de l’espetre de l’autisme, com a condició de bateig de busseig.

El curs consta d’acomplir les habilitats pràctiques de buidar màscara i compartir aire, sense aprenentatge de contingut teòric específic.

Acompanyament: un cop finalitzat el curs, la persona certificada haurà de bussejar mínim amb dos acompanyants. Una persona instructora amb l’especialitat d’instructor/a de busseig inclusiu i un segon acompanyant amb la titulació mínim B2E amb l’especialitat de bussejador/a acompanyant.

La persona bussejadora adquirirà la titulació de major qualificació en funció de les habilitats que pugui realitzar, independentment del tipus de diversitat funcional que tingui. Donant sempre la possibilitat de poder titular-se com a Bussejador/a 1 Estrella o superior si les seves capacitats ho permeten.

Totes les titulacions anteriorment esmentades autoritzen a poder bussejar a un màxim de 25 metres en immersions sense descompresió. L’edat mínima per titular-se són 14 anys.

Si estas interessat o interessada en rebre informació sobre pròximes formacions inscriu-te al pròxim enllaç.

FORMACIÓ DE TÈCNICS

Per instructors o instructores que tenen interes en poder formar o mostrar l’entorn subaquàtic a persones amb diversitat funcional.

Especialitat Instructor/a Busseig Inclusiu: El curs consta de formació teòrica en el coneixement de la diversitat funcional i característiques específiques en l’atenció a la diversitat tant en l’entorn terrestre com subaquàtic. També aprenem sobre els tipus de materials que podem tenir per oferir adaptacions a la pràctica del busseig i aspectes concrets de l’organització de les activitats. A més, es capacita a l’instructor/a en la formació de persones bussejadores com acompanyants de persones amb diversitat, especialitat que poden adquirir a partir del B2E.

Finalment es consolida el curs amb una formació pràctica, on es treballen habilitats i adaptacions concretes de la pràctica del busseig amb persones amb diversitat.

Per més informació sobre el curs o pròximes dates contactar a: social@fecdas.cat.

Especialitat bussejador/a acompanyant busseig inclusiu: el curs capacita a la persona per poder ser acompanyant d’una persona bussejadora amb diversitat funcional, coneixent les seves limitacions en la seva autonomia i les ajudes que pugui requerir.

Requisits mínims: B2E.

CLUBS I SERVEIS INCLUSIUS

CLUBUBICACIÓCONTACTESERVEIS
Associació Catalana de Busseig Emocional Adaptat (ACBEA)Lloret de Maracbea@acbea.orgIniciació i formació; immersions des de platja; instructors/es amb BI.
DiversPlatja d’Arodivers_info@yahoo.esIniciació i formació; immersions des de platja i embarcació; instructors/es amb BI.
Unisub SabadellSabadellsecretaria@unisub-sabadell.orgIniciació i formació; immersions des de platja; instructors/es amb BI.
Saita Diving BCNBarcelonasaitadiving@gmail.comIniciació i formació; immersions des de platja; instructors/es amb BI.

ESPORT: IMATGE-SUB INCLUSIU

La fotografia submarina és una disciplina esportiva d’alta participació, en la qual hem afegit la categoria Inclusiva.

Al llarg de l’any s’ofereixen jornades d’entrenament o aprenentatge i les jornades de competició.

Aquesta disciplina permet poder competir amb altres federats i federades, establint noves relacions socials, així com aprendre sobre la fotografía subaquàtica i poder mostrar els valors de l’entorn subaquàtic.

A continuació deixem la normativa bàsica de la competició d’imatgeSub inclusiva en la que s’especifiquen els requisits mínims, entre d’altres, per poder participar.

SOM INCLUSIÓ – SOM FECDAS

La FECDAS des de 2010 compta amb el reconeixement de l’especialitat de ‘busseig adaptat i inclusiu’. Des de llavors, s’han format més de 50 instructors de busseig en aquesta especialitat i s’han realitzat, mitjançant els seus instructors i clubs, diverses actuacions dirigides a persones amb capacitats diverses.

A finals del 2017, es forma un equip de treball per desenvolupar un pla d’actuació d’activitats i de formació, dirigit als col·lectius de persones amb discapacitats, sorgint així el ‘Departament de Busseig Inclusiu’.

Durant els anys 2019 i 2020, es consolida definitivament l’equip de treball, què des de llavors planifica i desenvolupa noves activitats i projectes de formació i oci. En col·laboració amb la ‘Unió de Federacions Esportives de Catalunya’ (UFEC) s’han organitzat cursos de monitor de terra d’activitats de submarinisme i àrbitre de natació amb aletes, dirigits a persones en risc d’exclusió social, jornades d’iniciació al busseig per persones i families amb diversitat funcional, cursos de formació per instructors/es en l’especialitat de busseig inclusiu, oferint coneixements en atenció a la diversitat, entre d’altres.

El departament de Busseig inclusiu està obert a la col·laboració amb totes les entitats federades que vulguin contribuir a promoure la pràctica del busseig com a eina de relació amb l’esport i el medi natural i com a eina de sociabilització i en el procesos de readaptació per persones amb diversitat funcional.

SERVEIS FECDAS

  • Promoció de les activitats subaquàtiques inclusives mitjançant jornades d’iniciació.
  • Formació d’instructors/es en l’especialitat de busseig inclusiu.
  • Col·laboració i suport als clubs amb assessorament, material per ajuts tècnics en les activitats, xarxa d’instructors/es col·laboradors/es i difusió, entre d’altres.
  • Subvencions econòmiques anuals per a clubs que organitzin activitats de busseig inclusiu.
DATA ACTIVITAT MODALITAT ORGANITZADOR LLOC INSCRIPCIONS
18-02-2024 Iniciació busseig inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs
23-03-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Lloret de Mar
24-03-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs
27-04-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS L'Hospitalet de l'Infa
28-04-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs
19-05-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs
15-06-2024 Immersió inclusiva Busseig inclusiu AC Busseig Emocional i Adaptat (ACBEA) Lloret de Mar
16-06-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu AC Busseig Emocional i Adaptat (ACBEA) Lloret de Mar
30-06-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Tarragona
28-07-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Barcelona (Fòrum)
01-09-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu Anemone Diving Center Palamós
15-09-2024 II Open Fotosub Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Barcelona (Fòrum)
01-10-2024 II Campionat Nacional Fotosub Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Estartit
27-10-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià Besòs
17-11-2024 Iniciació Busseig Inclusiu Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs
15-12-2024 Iniciació Busseig Inclusiu i Solidari Busseig inclusiu FECDAS Sant Adrià de Besòs