Noticies

09-09-2022
Catalunya es proclama campiona d’Espanya de Rugbi Subaquàtic

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el Campionat d'Espanya de Rugbi Subaquàtic per Autonomies (CERSA) de la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques (FEDAS) a les Piscines Municipals de Solsona, Lleida. Aquest campionat, coorganitzat per la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS) i el Club BCN Rugbi Subaquàtic, ha estat el final oficial de la temporada nacional en aquesta disciplina. Per primera vegada la selecció catalana de Rugbi Subaquàtic a participat en el Campionat d’Espanya per d’Autonomies i tant l’equip femení com el masculí s’han endut les respectives victòries.

A Solsona arribaven els i les esportistes de les Comunitats Autonòmiques de Madrid, Navarra, Catalunya i Castella i Lleó. Més de 60 esportistes van disputar durant la primera part de la jornada un total de dos partits per selecció. El campionat es va dur a terme segons el cronograma plantejat, sense cap mena d'incidències logístiques, de competició, sanitàries ni arbitrals. La inestabilitat meteorològica prevista per a la jornada mai no va arribar a ésser un problema i es va poder gaudir d'un dia fantàstic en unes instal·lacions ja conegudes per molts dels esportistes assistents.

Les esportistes de la selecció catalana han realitzat un magnífic torneig. L’equip format per 14 jugadores, algunes amb molta experiència i d’altres amb moltes ganes al tractar-se de la seva primera competició, han disputat el primer partit de la jornada contra la comunitat de Navarra, un equip de recent formació que en cada esdeveniment esportiu sorprèn perquè puja molt ràpidament el nivell, no obstant, el resultat final va ser de 10 a 0 a favor de les catalanes.

El segon partit de l’equip femení ha estat contra la comunitat de Madrid que, amb només 6 jugadores però amb moltíssima experiència, i degut a la inferioritat numèrica han utilitzat una estratègia per fer front a l’equip complert català que els ha funcionat durant tota la primera part. Després d’un gran esforç mental, mantenint la calma i molt concentrades, les catalanes han aconseguit un gol molt lluitat de Silvia Arana que ha donat la victòria del campionat a favor de la selecció catalana. El seleccionador Jorge Gómez comenta: “Ha sigut un torneig on teníem un objectiu clar, buscar que siguin introspectives elles mateixes i s’involucrin en tot el procés d’equip, i ho han demostrat. A més algunes jugadores han provat noves posicions i s’han recuperat antigues jugadores amb molta experiència. Aquest torneig ens ha deixat amb molt sabor de boca, tot i així, encara ens queda molt camí per millorar sobretot a nivell mental i d’estratègia”.

En el cas de la selecció catalana masculina, l’equip conformat per 15 jugadors s’ha enfrontat en el primer partit contra la Comunitat de Castella i Lleó obtenint un resultat de 15 a 0 a favor de Catalunya. El segon partit ha estat contra la Comunitat de Madrid, on també han aconseguit la victòria amb un 8 a 0. Un dels jugadors catalans, en Leonardo Arteaga, comenta: “Hem quedat molt contents i amb ganes de seguir treballant per la nova temporada, desitjant que cada vegada més autonomies actives en aquesta disciplina participin als campionats’’

El seleccionador català de l’equip masculí, l’Albert Rodríguez, fa un resum del campionat amb les següents paraules:  “La selecció masculina ha fet un torneig molt seriós, guanyant amb autoritat els partits disputats sense perdre el respecte pel rival en cap moment. Queden aspectes a millorar, tan tàctics com tècnics, així que se’ns gira feina de cara a la pròxima cita autonòmica. No obstant, s'ha demostrat que el nivell dels esportistes catalans és molt alt. Tanquem la temporada amb bones vibracions”.

En aquesta ocasió, els partits del campionat s’han desenvolupat en dues parts de 15 minuts a temps corregut, una característica obligatòria per a competicions d'alt nivell. Al començament de la tarda ja s'havien disputat tots els partits, deixant la classificació final de la següent manera:

Femení:

  1. Catalunya
  2. Madrid
  3. Navarra

Masculí:

  1. Catalunya
  2. Castella i Lleó
  3. Madrid

 

Per al lliurament de trofeus s’ha comptat amb la participació del Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Solsona, Joan Parcerisa, que un per un ha anat lliurant els trofeus als i a les capitanes de cada selecció.

Un cop lliurats els premis i recollit tot el material de la jornada, ha tingut lloc el primer stage dels equips nacionals de la temporada. Aquesta convocatòria ha reunit els i les interessades a participar en el procés de selecció per a l'esdeveniment del 2023: El Campionat Mundial de Rugbi Subaquàtic per Seleccions Nacionals de la CMAS, a Montreal, Canadà al mes de juliol.

Per finalitzar fer una menció especial i agrair a tots i totes les organitzadores d'aquest esdeveniment. De la mateixa manera, els voluntaris i voluntàries que van estar acompanyant i participant al llarg del dia. A l'equip mèdic de l'IEM Emergències que va vetllar per la integritat de tots i totes les participants. A cada Federació Autonòmica i a les seves seleccions per l'esforç i l'energia dipositada aquest dia. I especialment a cadascun i cadascuna de les esportistes que ho van donar tot a dins i fora de l'aigua.