La troballa de restes arqueològiques al mar durant les excursions subaquàtiques sempre és un moment emocionant, però cal ser conscients que aquestes restes són una eina fonamental per escriure la història, la història de tots nosaltres. Hem de saber que, un cop fora del seu context, les restes arqueològiques perden tota la informació que ens podien haver proporcionat
Malauradament, dels més de 800 jaciments arqueològics subaquàtics que es troben documentats a Catalunya, la gran majoria han estat afectats recentment per l’acció humana, amb la pèrdua d’informació històrica que això implica. Aquest és un fet que no ens hauria de deixar indiferents. Per això, la FECDAS, juntament amb el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC-Museu d’Arqueologia de Catalunya), vol conscienciar i vincular els seus membres en la defensa activa d’aquest fràgil patrimoni.
No es tracta, doncs, de donar formació en arqueologia -d’això se n’encarreguen les universitats- sinó de donar tanta informació com sigui possible per conèixer la feina dels arqueòlegs, què fer en cas de troballa i com col·laborar activament amb el CASC.
Per això, oferim cicles de xerrades i projeccions de documentals sobre diferents aspectes relacionats amb l’arqueologia nàutica i subaquàtica com ara, quina és la història de les nostres costes, com es fa història a partir de les restes arqueològiques, quins són els projectes arqueològics que hi ha en marxa i quin és el marc legal per a la protecció del patrimoni, entre d’altres.
Tot això permet entendre el jaciment arqueològic subaquàtic i el seu context, tant pel que fa a l’àmbit arqueològic com a l’històric.La FECDAS també proposa altres activitats pràctiques com ara visites al CASC, al seu vaixell d’investigacions Thetis, a jaciments arqueològics subaquàtics i a museus, entre d’altres.
La nostra important aportació a la defensa de la nostra història serà, doncs, estar alerta de les accions contra el nostre patrimoni i col·laborar activament en l’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtic de Catalunya.
Si voleu contactar amb el departament, ho podeu fer a través de responsable del departament de Protecció del Patrimoni Arqueològic Subaquàtic.
Joan Mayoral arqueologia@fecdas.cat
Informació del departament |
---|