Tir subaquàtic

El tir subaquàtic és una disciplina esportiva que es practica en piscina i en què l’atleta depèn de la seva pròpia capacitat física per submergir-se.

Tir

Requisits

Material obligatori

Llicència federativa

Vigent

Guants

Fusell

I caputxó a la punta de la vareta

Vols fer tir subaquàtic?

Hi han diferents modalitats de tir subaquàtic.

Modalitats

El tir de precisió consisteix en realitzar un màxim de 5 tirs en una ronda de 5 minuts.

L’atleta es submergeix amb el fusell descarregat, el carrega en el fons i dispara al blanc. Si no aconsegueix fer el tir, ha de descarregar el fusell abans de tornar a la superfície.

Es poden fer muntatges de la vareta i el filferro a la superfície i no cal retrocedir a la zona d’inici.

Cada ronda dura 5 minuts i el jutge ho indica amb una xiulada.

Si l’esportista s’immergeix abans del xiulet inicial, rep una sanció.

Un cop passats els 5 minuts, l’atleta ha d’emergir amb la vareta a la mà i mostrar-la. Superar els 5 minuts penalitza en puntuació.

El tir s’ha de fer amb una mà sense tocar cap altra part del cos, fons o suport.

No es pot fer més d’un tir en la mateixa apnea.

Aquesta modalitat comporta la realització de 5 tirs a un blanc amb 5 dianes després d’un desplaçament previ de 5 metres en un temps màxim de 2 minuts i mig. Només es fa una ronda.

Mecànica de la modalitat: l’atleta se situa a la zona de precompetició i, un cop sona el xiulet inicial, se submergeix amb el fusell descarregat i el carrega aturat o mentre es desplaça en el fons cap a la línia de tir.

L’esportista ha recórrer 5 metres, fer el tir sense sobrepassar la línia de tir, recollir la vareta i refer el camí per emergir en la zona de precompetició en la mateixa apnea i amb la vareta visible a la mà.

L’atleta pot realitzar el muntatge del fusell  en el camí de tornada o fer-ho després a la zona de precompetició. Si no ha efectuat el tir, ha de descarregar el fusell abans d’emergir.

Un cop han transcorregut els 2 minuts i mig de la ronda, sonarà el xiulet que n’indica el final. El concursant ja no es pot tornar a submergir. Si està en immersió,  pot triar entre efectuar el tir o descarregar el fusell. L’esportista ha de tornar a la zona de precompetició i emergí amb la vareta a la mà per darrere de la línia d’inici.

El ronòmetre s’aturarà quan l’esportista mostri la vareta amb la mà. Si l’atleta supera el temps de la prova amb un escreix d’entre 1 i 45 segons, s’eliminarà la seva puntuació més bona. Si l’escreix supera els 45 segons, s’eliminaran els resultats dels seus dos tirs més bons.

Penalitzacions específiques per a la prova de biatló que difereixen de la norma general:

Un assaig que acaba sense que es produeixi un tir no penalitza.

Un assaig en què es produeix el tir però en què l’atleta no aconsegueix tornar a la zona inicial amb la vareta a la mà comporta l’eliminació del resultat del tir més bo. Aquesta penalització s’aplica tantes vegades com es produeixi la situació descrita.

Depassar la línia de tir amb la vareta o amb el fusell abans d’efectuar el tir es penalitza amb 30 segons (300 punts).

La immersió prèvia al toc del xiulet inicial es penalitza amb 30 segons (300 punts).

La modalitat d’Equips és molt semblant a la del Biatló: la formen equips de 2 atletes que poden ser mixtos. Es realitza una ronda de 5 tirs contra les dianes en què hi ha 5 blancs. El primer atleta fa 3 trets i el segon, 2. Cada atleta compta amb el seu propi fusell.

Mecànica de la modalitat: L’equip se situa a la zona de precompetició i, després del xiulet inicial, un dels dos ha de submergir-se des de la zona de precompetició i carregar el fusell sota l’aigua estàtic o de camí a la línia de tir.

L’atleta ha de recórrer 5 metres, realitzar el tir sense sobrepassar la línia de tir, recollir la vareta i tornar a recórrer els 5 metres en sentit invers per emergir a la zona de precompetició en la mateixa apnea i amb la vareta visible a la mà.

Un cop passada la surera -amb la vareta a la mà-, el primer esportista ha de colpejar la mà del seu company per donar per vàlid el relleu. Mentre el segon esportista realitza el segon tir, el primer pot realitzar el muntatge del fusell per estar llest per al tercer tir. Aquest sistema es repeteix fins al cinquè tir.  L’esportista que ha fet l’últim tir ha d’emergir a la zona de precompetició amb la vareta a la mà, moment en  què s’aturarà el cronòmetre.

Els relleus són obligatoris i un esportista no pot realitzar dos tirs seguits.

Un cop finalitzats els 2 minuts i mig, sonarà el xiulet final. El concursant ja no pot submergir-se i, si es troba en immersió, pot escollir entre efectuar el tir o descarregar el fusell i tornar a la zona de precompetició per emergir amb la vareta visible a la mà per darrere de la línia d’inici.

El comptatge del temps s’atura quan l’esportista mostra la vareta. Si l’atleta excedeix el temps previst entre 1 i 45 segons, s’eliminarà la seva puntuació més bona. Si supera els 45, segons s’eliminaran els seus dos trets més bons.

Les penalitzacions específiques per a la modalitat d’Equips són les mateixes que per a la modalitat de Biatló.

Federa't

Guanyes tu, guanyem tots

Una assegurança especialitzada en activitats subaquàtiques.
Gran varietat d’esports per a competir a nivell nacional i internacional.
Descomptes en botigues de busseig, lloguer de material, centres mèdics, hotels, oci…

Una pràctica més segura

  • Cobertura internacional d’accidents per activitats subaquàtiques.*
  • Assegurança d’accidents esportius: busseig, apnea, pesca submarina, snorkel, natació amb aletes, rugbi i hoquei subaquàtic.
  • Assegurança de responsabilitat civil.
  • Assistència sanitària.
  • Cobertura d’accidents i lesions durant la pràctica dels teus esports subaquàtics.
  • Cobertura d’accidents i lesions en competicions: durant el partit o prova, escalfaments, entrenaments i desplaçaments.
  • Assistència medicoquirúrgica i farmacèutica.
  • Tractaments de rehabilitació.
  • Despeses de trasllat i evacuació des del lloc de l’accident.

Esperit de competició

Pots formar part com esportista de competició, tècnic, àrbitre, comissari, jutge o jurat en vuit disciplines esportives de competició reconegudes per la Confederació Mundial d’Activitats Subaquàtiques (CMAS).

El busseig inclusiu

Des de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques realitzem una gran varietat d’activitats per a persones amb diversitat funcional o en situació de risc d’exclusió social. El mitjà subaquàtic és un entorn on totes les persones ens hem d’adaptar, mitjançant habilitats i capacitats diferents de les que necessitem a la superfície, per tant, és un entorn on tots som iguals, descobrint les nostres pròpies capacitats en igualtat de condicions.

Una activitat amb molts beneficis:
  • Fomenten i millorem les relacions socials.
  • Milloren l’autonomia en la mobilitat, oferint un entorn amb noves possibilitats de moviment i accessibilitat .
  • Proporcionen nous estímuls sensorials.
  • Milloren l’autoestima i la capacitat d’autosuperació i d’esforç.

El medi ambient, la conservació i l'educació

FECDAS treballa de forma activa per a la conservació, protecció i custòdia del patrimoni natural i cultural subaquàtic.

Des dels nostres departaments promovem accions relacionades amb aquest àmbit, tal com: campanyes de neteges de fons, suport en excavacions arqueològiques, participació en estudis científics amb universitats catalanes de renom, documentació i catalogació de la fauna subaquàtica del litoral de Barcelona i molt més.

Sota l'aigua en igualtat

Treballem activament en l’increment de la presència i la importància de les dones en el context de les activitats subaquàtiques:

· Batejos i activitats de busseig per a dónes en situació de risc d’exclusió social.

· Beques formatives per a instructores.

· Impulsors del “PROJECTE ICEBERG“.

Hola! Puc ajudar-te?